Om Oss

Föreningens Historia

I många år var Drillflickorna en del av Staffanstorps Musikkår, men där fanns även en dröm om att få Drilla och framträda till modernare musik än marschmusik.

Målet nåddes den 1 Januari 1999 då föreningen Staffanstorps Showdrill bildades. 2013 blev Svenska Drillförbundet en del av Svenska Dansportförbundet och Riksidrottsförbundet. I samband med detta bytte föreningen namn till dagens Staffanstorps Sportdrills Idrottsförening (IF). Föreningen utövar i dagsläget främst Sportdrill men vi uppträder och showar också vid invigningar, företagsfester, privata arrangemang och tillsammans med olika musikkårer, de senare åren tillsammans med Staffanstorps Musikkår.

Den 1 januari 1999 bildades Staffanstorps Showdrill av Drillflickorna i Staffanstorps Musikkår. Nu är vi Staffanstorps Sportdrills IF och en del av dåvarande Svenska Drillförbundet som nu gått ihop med Svenska Gymnastikförbundet. Svenska Gymnastikförbundet ingår i Riksidrottsförbundet.

Drill som sport

Föreningen har idag tre huvudgrenar: Marschdrill, Showdrill och Sportdrill.

Drill är kanske mest känt som marscherande drillflickor i parad men det är så mycket mer.

Marschdrill är det man ser när vi är ute och marscherar tillsammans med musikkåren på stadens gator, i Showdrill uppträder man till modern musik och Sportdrill är mer tekniskt avancerad drill med många inslag av akrobatik och dans. 1998 började föreningen med sportdrill. Föreningen har liksom sporten blivit större genom åren. Staffanstorps Sportdrill har tagit SM Guld i Team Senior 2004-2011 och aktiva i föreningen var uttagna att representera Sverige på VM i Bergen i Norge 2010, EM i Turin i Italien 2011, VM Paris i Frankrike 2012, EM i Helsingborg 2013, VM 2014 i England och EM 2015 i Slovenien.

Sportdrill är en allsidig sport som innehåller akrobatik, gymnastik, dans/balett tillsammans med stavteknik. Ute i Europa är det vanligt med både killar och tjejer som drillar både i solo och tillsammans i duett och team.

Sportdrill är en annan form utav Drill. Det är en sport som innehåller stavteknik, dans och gymnastik. Många frågar sig om det verkligen går att tävla i drill och svaret är naturligtvis JA. Det är en bedömningssport som påminner lite om rytmisk sportgymnastik men istället för bollar och band etc använder man stavar. Det används även Pom-Pom och andra speciella lys-stavar m.m.

Man kan tävla i Team, Duett och Individuellt och deltagarna är indelade i Minior, Junior- och Senior-divisioner. Tävlingsprogrammet bedöms av flera domare och de poängsätter många olika aspekter exempelvis teknik, utstrålning, musiktolkning, koreografi, generellt intryck etc.

Inofficiella SM i Sportsdrill (Svenska Mästerskapen, RUM mästerskapen) arrangerades första gången 1994 i Östersund.

Läs mer om drill på Svenska Gymnastikförbundets Drill-informations sida.